Zelfafnameset Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Zelfafnameset Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker is iets dat heel dicht bij mij staat. In 2009 kreeg ik de schrik van mijn leven toen het helemaal mis was. Ik moest daar zelf achter komen, omdat ik nog te jong was om mee te doen aan het onderzoek. In de tussentijd heb ik veel gesproken met vrouwen die om welke reden dan ook geen uitstrijkjes laten maken en ik vind dat doodeng. Vandaar dat ik dit keer de thuistest deed, zodat ik jullie kan laten zien hoe makkelijk het is om zelf op je gezondheid te letten.

Baarmoederhalskanker en voorstadia

In juni 2009 kreeg ik contactbloedingen. Dat zijn vaginale bloedingen na seksueel verkeer. Ik was in paniek en mijn toenmalige vriend schrok ook flink. Ik ben die avond achter de computer gekropen om symptomen te googelen. Het kwam er op neer dat er meerdere mogelijkheden waren en ik mijn huisarts moest bellen. Ik kon vrij snel terecht bij mijn huisarts, die er eigenlijk vanuit ging dat het chlamydia zou zijn, want ik was erg jong (26) voor alle andere opties. De huisarts maakte een uitstrijkje en na een week kreeg ik het allereerste telefoontje. Het was geen chlamydia en dat wist ik zelf ook wel, omdat ik al jaren een monogame relatie had.

Na 3 weken kreeg ik nog een telefoontje van de doktersassisente met de vraag of ik nog diezelfde middag bij de huisarts kon verschijnen om de uitslag door te spreken. Toen wist ik dat het niet goed zat. De uitslag was PAP4 CIN3. Dat wil zeggen dat er kwaadaardige cellen zaten die nog niet waren uitgezaaid. Meer informatie over de verschillende stadia vind je hier. Bij ongeveer 20% van de vrouwen met deze uitslag wordt er baarmoederhalskanker aangetroffen en natuurlijk had ik weer de hoofdprijs te pakken. Mijn lichaam breekt (waarschijnlijk door mijn auto-immuunaandoening HS) het HPV virus niet af. Daarbij gebruikte ik al jarenlang dezelfde anticonceptie (de pil) en dat helpt ook niet echt mee.

De huisarts heeft nog diezelfde dag een doorverwijzing naar het ziekenhuis voor me geregeld en binnen 3 weken (op 7 juli 2009) werd ik geopereerd. Na de operatie werden de snijrandjes van het weggehaalde weefsel bekeken en die randjes waren schoon, waardoor ik geen andere behandelingen nodig had. In de jaren daarna werd ik goed in de gaten gehouden en werden er regelmatig uitstrijkjes ter controle gemaakt. In de afgelopen 9 jaar heb ik nog 1 keer een PAP2 uitslag gehad, maar verder niks. Ik ben meteen gestopt met hormonale anticonceptie en heb een koperspiraaltje laten plaatsen.

Ik ben door mijn ervaring een voorstander van het maken van uitstrijkjes, ook bij vrouwen jonger dan 30. Als ik had gewacht op het bevolkingsonderzoek, dan was ik nu dood geweest.

Zelfafnametest Bevolkingsonderzoek

zelfafnameset bevolkingsonderzoek

Ik ben dus zo’n vrouw die altijd braaf voor uitstrijkjes gaat. Maar ik ben ook een vrouw die totaal geen schaamte kent in zulke situaties. Ik ga naar de huisarts of gynaecoloog in een los jurkje, ik trek mijn ondergoed uit en ik ga in de stoel liggen. Ik heb natuurlijk ook al heel veel operaties in mijn liezen gehad, waardoor ik het makkelijker ben gaan vinden om zo bij een arts te liggen. Na veel gesprekken de afgelopen jaren heb ik ontdekt dat er veel vrouwen zijn die niet voor een uitstrijkje gaan, omdat ze zich daar niet prettig bij voelen. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals schaamte, maar ook religieuze achtergrond of zelfs seksueel geweld. Ik riep dan altijd dat je je beter 5 minuten ongemakkelijk kan voelen, dan dat je overlijdt aan kanker. Ik wist ook niet dat er voor die vrouwen een soort tussenoplossing was.

Die tussenoplossing is de Zelfafnameset Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Zodra je de oproep van het bevolkingsonderzoek op je deurmat vindt, kan je een afspraak bij een arts maken, maar ook een zelfafnameset bestellen. (In de brief vind je de juiste info over het bestellen.) Binnen 5 werkdagen valt de zelfafnameset door je brievenbus.

In deze set vind je een brief met antwoordsticker, een handleiding, een “afnamedingetje” en een retourenvelop.

Zelfafnametest Bevolkingsonderzoek

Het is heel simpel eigenlijk. Je wast je handen, haalt het roze dopje van het “afnamedingetje”zonder het kwastje aan te raken en je brengt het dingetje in. Je kan daar niks fout aan doen, je voelt wanneer het goed zit. Je draait daarna 5 keer aan het roze onderstukje, waarna je het dingetje terugtrekt. Dopje er weer op, alles weer terug in de verpakking en dan ben je al bijna klaar. Je stopt alles in de envelop, haalt de retoursticker van de brief en plakt deze op de envelop en dan maak je een tochtje naar de brievenbus. Je post is anoniem, dus niemand kan onderweg achterhalen dat het van jou is.

Na 3 weken krijg je de uitslag thuis. Let wel goed op: Deze test ziet geen afwijkende cellen in de baarmoederhals en test alleen op HPV. Is er geen HPV aanwezig in je test, dan kan je er weer een tijdje tegenaan zonder uitstrijkje. Mocht er wel HPV worden aangetroffen, dan moet je toch zelf de huisarts inlichten en volgt er hoogstwaarschijnlijk een regulier uitstrijkje. Ik ga er vanuit dat dat bij mij wel het geval zal zijn.

Red je eigen leven

Zoals jullie nu kunnen lezen: Ik ben er nog. Na 9 jaar nog steeds helemaal kankervrij, als de uitslag van de test goed is. Ik moet er nog ongeveer 1,5 week op wachten en ik probeer er maar zo min mogelijk aan te denken. Ik vind het afwachten altijd erger dan het uitstrijkje zelf. Ik hoop dat ik toch wat vrouwen kan overhalen met dit artikel, want op deze manier kan je je eigen leven redden. Dankzij het bevolkingsonderzoek overlijden er 2500 vrouwen minder per jaar aan baarmoederhalskanker. Het zou mooi zijn als we er helemaal vanaf komen.

 

Heb jij de zelftestset ook geprobeerd? Of ga je liever voor een uitstrijkje? (Of juist niet) Ik ben heel benieuwd naar jullie mening, dus laat gerust een berichtje achter.


7 thoughts on “Zelfafnameset Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

  1. Het is voor een goed doel, dus ik ben er als de kippen bij als ik een oproep krijg. Eens in de 5 jaar vind ik wel wat weinig.. Ondanks dat, als er iets is meld ik me zeker. Beter een keer te vaak dan te weinig.. een zelftest kan handig zijn, maar ik zou zelf het idee blijven houden dat ik misschien wel ‘iets’ verkeerd zou hebben gedaan.
    Goed dat je toentertijd naar de huisarts bent gegaan! Heftig, zeker schrikken! Daarom zou controle vanaf 20+ eigenlijk al wel mogen..

  2. Wat heftig voor je. Dat was waarschijnlijk behoorlijk schrikken toen je zo jong was. ( niet dat je nu oud ben en niet meer schrikt maar je snapt mij denk ik wel.)ik ga altijd braaf naar mijn uitstrijkjes, maar wist niet van de zelftest. Die doe ik dan toch liever. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.