Kerstmis is een tijd om te delen

kerstmis

Weken voor kerstmis beginnen we al te plannen wat we dit jaar op tafel gaan zetten. Gaan we een 5-gangen diner op tafel zetten, of gaan we gourmetten, steengrillen of fonduen? Gaan we naar de supermarkt, of gaan we alles bij de slager of groenteboer halen? We hebben nogal wat te kiezen. Maar hoe vier je kerst als je niks te kiezen hebt?

Waarom wij delen met kerstmis

In Nederland heeft niet iedereen het even goed. De meeste mensen zetten met kerstmis een grote maaltijd op tafel en hebben cadeautjes onder de boom liggen. Wij kopen eigenlijk altijd teveel eten en de dag na kerst zijn we blij dat we niet aan tafel hoeven te zitten, maar gewoon met een boterhammetje ei voor de tv kunnen hangen. Er blijft meestal ook eten over.  En wij vinden dat je dat dan gerust kan delen.

De weggeefhoek

Al enkele jaren ben ik een actief lid van de weggeefhoeken (op Facebook) bij ons in de buurt. Soms krijg je van iemand iets leuks en soms geef je zelf iets weg. Nadat wij weer zo’n grote kerstmaaltijd niet op kregen, kwam mijn man op het idee om het overtollige eten weg te geven via de weggeefhoek.
Ik zei toen nog : “Dat komt heus niemand halen!”
Ik had foto’s gemaakt van het eten en erbij gezet dat het alleen die dag nog opgehaald kon worden en dat ik het liefst een gezin blij zou maken dat nog nergens hulp had gekregen.

Geschrokken

Ik ben me zeer bewust van de armoede waar sommigen mee te maken krijgen, omdat ik het zelf niet altijd even goed heb gehad. Toch ben ik ontzettend geschrokken van alle reacties die binnenkwamen van mensen die ons eten graag wilden ophalen. Dat waren er zoveel en uiteindelijk heb ik maar op goed geluk een vader met zijn dochtertje uitgekozen die het mochten ophalen. Die mensen moesten, toen wij uitgegeten waren, nog aan hun kerstmaaltijd beginnen, om 10 uur ‘s avonds. Eten is toch iets anders dan een gratis bankstel ophalen. Om bij vreemde mensen eten op te halen, moet je een behoorlijk hoge drempel over. Daar zal niemand op reageren alleen om te profiteren.Dus vanaf dat jaar doe ik het elk jaar.

Delen jullie ook met kerst?

Kerst is voor mij niet alleen een feestje met cadeautjes, maar ook een prima tijd om anderen te helpen. Want juist met kerst, als al die andere mensen het zo goed hebben samen, is het extra erg als je niks hebt.
Ik zou het geweldig vinden als jullie ook zouden willen delen. Gewoon met een kleinigheidje dat je wel kan missen. (Als je het kan missen natuurlijk). Misschien een tasje met spulletjes uit je kerstpakket aan de deur van een gezin dat het wel kan gebruiken, de restjes weggeven op de weggeefhoek, of geef het aan een dakloze. Dan maken we samen de kerst voor iedereen een beetje mooier!!!

 

*** Ik heb dit stuk niet geschreven om mezelf de hemel in te prijzen, maar juist in de hoop dat er meer mensen mee willen doen, om te zorgen dat iedereen een mooie kerst heeft.***

 

 


4 thoughts on “Kerstmis is een tijd om te delen

 1. Ik was me onlangs nog aan het afvragen of ik niet enkele van mijn zelfgemaakte sjaals mee zou nemen wanneer ik nog eens naar Antwerpen ga. Daar kom je regelmatig daklozen tegen én nu het kouder wordt lijkt een beetje extra warmte zowel letterlijk als figuurlijk (het gebaar op zich) me heel welkom bij hen.

 2. Heel mooi dat je dit doet. Zelf heb ik het ook weleens gedaan maar kreeg er geen reactie op.
  Dus uiteindelijk toch veel moeten weggooien helaas. Spullen en kleding geef ik bijna altijd weg. Is het niet via FB dan doe ik het naar de kledingbank. In de hoop dat het goed terecht komt.

 3. Wat een goed initiatief! Ik zou ook zoiets hebben..dat wil toch niemand? Wij hebben geen bergen eten meer over momenteel, vroeger wel. Als wij toen met de familie aten werd de rest verdeeld en aten wij de tweede dag alle kliekjes op.
  Ze zeggen wel dat het goed gaat met de economie in het nieuws maar met de welvaart gaat het helemaal niet goed. Er is nog zoveel armoede en het wordt steeds erger.
  De mensen die op voedsel af komen hebben het volgens mij echt heel moeilijk, want het is nogal wat om dat op te halen…je moet over je trots heen en dat zal niet meevallen denk ik..
  Weet je, ik deel je post en hoop dat mensen dit oppikken want ik vind het een briljant initiatief en je maakt er mensen echt heel blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.