Jan Kruis 1933-2017 – Poep aan je schoen

Jan, jans en de kinderen

Lang voordat ik een comic geek werd, las ik al de stripverhalen van Jan Kruis. Ik heb een grote verzameling van zijn Jan, Jans en de kinderen strips. Toen ik eergisteren wakker werd, las ik het treurige nieuws dat hij overleden was en daarom vandaag een blogpost ter ere van deze striptekenaar, die we allemaal kennen van de Rooie Jeweetwel Kater, poep aan je schoen en het hondje dat dacht dat ‘ie Napoleon was.

Jan Kruis

Jan Kruis werd in 1933 geboren en in 1970 kwam zijn eerste Jan, Jans en de Kinderen stripboek uit. Het ging over een doorsnee gezin met vader Jan, moeder Jans en dochters Karlijn en Catootje. In het begin hadden ze nog niet alle huisdieren, maar later hadden ze de Rooie Jeweetwel Kater, Lotje de tekkel (die de tekenaar in het echt ook had), Loedertje de poes en Kobus de pony. De tekenstijl van de eerste boeken is anders dan de latere albums, maar veel is de familie door de jaren heen niet veranderd. Catootje kreeg een vriendje, die ze haar verloofde noemt en hij heet Jeroen. (Poep aan je schoen.) In 1999 ging Jan Kruis met pensioen en werd zijn werk overgedragen aan Studio Kruis.

Jan , Jans en de kinderen

Thema’s in de strips

De eerste strips speelden in de jaren 70 en dat is ook aan de thema’s te merken. Het feminisme kwam aan bod met nicht Hannah, die een BOM-moeder is.  Vader Jan had daar de meeste moeite mee, aangezien hij een typische Nederlandse man moest voorstellen, van het type “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. ” Moeder Jans ging ook met haar tijd mee en nam zelfs een baantje buitenshuis. Die eerste boeken lijken in onze tijd best een beetje truttig, gewoon omdat alles sinds die tijd zo veranderd is. Toch blijven ze ontzettend grappig en lees ik ze nog regelmatig.

De schrijver in de strips

De strips zijn losjes gebaseerd op het huiselijk leven van Jan Kruis en af en toe speelt hij zelf een rol in de strips. Zo is hij bijvoorbeeld de verkoper van het eerste autootje van het gezin.

Mijn Favoriete strips

Ik ben gek op Catootje, die eigenlijk net iets te slim voor haar leeftijd is en af en toe een grote mond kan opzetten. Maar het allerleukste vind ik Lotje, de tekkel, die een persoonlijkheidsstoornis heeft en denkt dat hij Napoleon is. Dat Napoleon al heel wat jaartjes dood is, hoort hij liever niet. En net als je denkt dat hij er overheen is, komt de moeder van Jans met haar nieuwe hondje Joséphine aanzetten, waarna Lotje verliefd is. En ja, Lotje is een mannetje. Lotje Jan Jans en de kinderen

Sint Pannekoek – 29 november

In 1986 bedacht Jan Kruis Sint Pannenkoek, de dag waarop we pannenkoeken eten en het de bedoeling is dat je ook een pannenkoek op je hoofd legt. Hij laat Opa beweren dat het een oude Rotterdamse traditie is en dat het daarom gevierd moet worden. Tegenwoordig wordt Sint Pannenkoek ook echt gevierd en is er zelfs een comité dat zich daarmee bezighoudt.

Waarom je Jan, Jans en de kinderen moet lezen

Deze strips hebben heel herkenbare situaties met onderwerpen die in ieder gezin voorkomen en hier een beetje opgeblazen worden. Ik kan er elke keer weer stuk om gaan en ze zijn ideaal om even snel te lezen. Vandaar dat ze waarschijnlijk ook in veel wachtkamers liggen.
Ze hebben vaak ook informatieve waarde, zoals de Teleac fotografie special en de Jan, Jans en de Mode special.
Als je de strips nog niet kent, dan moet je er echt eens eentje proberen.

 

Rust zacht Jan Kruis en bedankt voor al die jaren leesplezier!


10 thoughts on “Jan Kruis 1933-2017 – Poep aan je schoen

  1. Leuk blogje!

    “Jeroen, poep aan je schoen” leuk om dat weer eens te lezen en nu ik er over nadenk is die kreet uit Jan Jans en de kinderen misschien wel de reden waarom wij onze eerste zoon Jeroen hebben genoemd. Het ventje is inmiddels ook al dertig.

  2. Wat een mooi artikel heb je geschreven, ik snap je liefde voor Jan. Ik heb ook bijna elke editie gelezen van Jan, Jans en de kinderen. De strips zaten altijd vol humor, gewoon voor jong en oud. Ik wist niet dat hij overleden was, maar nu ik het zo lees ben ik wel een beetje geschokt. Maar helaas kan niemand het voorkomen. Ik hoop wel echt dat studio Kruis z’n best blijft doen.

  3. Ik was ook onthutst dat hij is overleden. Ik vind Jan, Jans en de kinderen echt geweldig. Jan Kruis was echt een groot talent.

    Studio Kruis vind ik veel minder helaas. Zij kunnen het niet zo goed als Jan Kruis het kon.

  4. In ons dorp kwam hij bijna jaarlijks op het stripfestival, een plek waar het mij vaak te druk was. Maar als klein meisje heeft hij eens voor mij een strip gesigneerd, dat vond ik toen, en eigenlijk nu ook nog steeds erg speciaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.