Etiquette en Tattoos

tattoos

Tattoeages raken steeds meer ingeburgerd in de samenleving en je ziet ze veel vaker. Veel mensen zijn er aan gewend, maar vaak gaat het toch nog mis. Mensen met tattoos zijn namelijk net als gewone mensen, waar je netjes en met fatsoen mee om moet gaan. Ik ben er door de jaren heen achter gekomen dat er toch nog veel mensen zijn die dat niet helemaal lukt. Vandaar dat ik dit artikel schrijf. Want hoe ga je netjes om met mensen met tattoos?

Raak ons niet zomaar aan!

Dit is mij vaak overkomen, maar ik zal nu een van de gebeurtenissen beschrijven. Ik zat met vriendinnen in de kroeg, op een barkruk. Trui aan, jeans aan. Opeens voel ik dat mijn trui een stukje omhoog gaat en mijn jeans een beetje naar onder. Een onbekende vond dat hij het recht had om dat te doen, zodat hij de tattoo op mijn onderrug beter kon zien. Ik kan je vertellen dat dat niet gezellig afliep. Niemand heeft het recht om zomaar aan je te zitten, ook niet om je tattoo te bewonderen. Doe dat dus nooit!!!

Doet het zeer?

De vraag of het pijn doet, krijgen wij zo vaak dat we er ongeveer van dromen. Het is iets dat ieder voor zich moet bepalen. Voor mij voelt het alsof er een kat met zijn nagels aan het krabben is. Als je een paar uurtjes op de stoel bij de tattoeëerder hebt gezeten blijft het natuurlijk niet leuk. Je lichaam verdooft zichzelf, maar op een gegeven moment is je lichaam een beetje op en voelt het logischerwijs niet zo prettig meer. Maar als je die vraag in de zomer zo’n 10 keer per dag krijgt, heb je geen zin meer om met mensen te praten.

Wat is ‘ie lelijk gezet!

Net zoals het onbeschoft is om naar een vreemde toe te lopen en te zeggen: “Wat heb jij afschuwelijk haar!”, is het ook niet netjes om iemand te vertellen dat zijn of haar tattoo lelijk is, of slecht gezet. Diegene moet er nog de rest van zijn leven mee rondlopen en er zit misschien een prachtig of juist verdrietig verhaal achter. Niemand zit op je mening te wachten, omdat onze tattoos een deel van ons zijn.

Jij zal vast geen baan hebben!

Zodra je een tattoo laat zetten op een zichtbare plek, zijn er veel mensen die dan vinden dat je je meteen moet terugtrekken uit de samenleving, je hoort er niet meer bij en je zal wel de rest van je leven in de bijstand van de samenleving profiteren.
Dat is natuurlijk de grootste onzin. Ook met zichtbare tattoos kan je gewoon aan het werk. Misschien niet bij een bank, maar waarom zouden we dat willen. Ik werkte met mijn tattoos in het ziekenhuis en ken ICT-ers, bouwvakkers, leraren, advocaten, winkelpersoneel en noem maar op, die allemaal flinke tattoos hebben. Het enige dat ons tegenhoudt om alles te kunnen worden, zijn niet de tattoos maar de bekrompenheid van anderen.

tattoos at work

Jij zal wel willen opvallen!

Nou nee, eigenlijk niet. We willen er graag anders uitzien en hebben het idee dat we nog niet af zijn, maar we hoeven niet zo nodig op te vallen en aandacht te krijgen. Daarom kan die aandacht soms best ongewenst zijn. Als we gezellig met vrienden ergens zitten te eten, dan laat ons daar ook rustig zitten en kom geen ellenlang gesprek met ons aanknopen over tattoos. We zijn meer en doen meer dan alleen maar tattoos. Doe eens origineel en kom me vragen welke boeken ik lees, welke landen ik nog wil bezoeken etc., of laat me gewoon rustig zitten.

Beslissen waar wij een tattoo mogen hebben

Net zoals ik niet kan bepalen hoe jij je haren laat knippen, kan jij niet bepalen waar een ander een tattoo mag hebben. Al laat iemand zijn hele gezicht vol tattoeëren, het is jouw zaak niet. Het is niet netjes om te oordelen over mensen die je niet kent, of denk je dat diegene een beter persoon zou zijn met alleen een vlindertje op zijn schouder? Wat in onze cultuur niet vaak voorkomt, is in andere culturen juist doodnormaal.

cultural tattoo

Zo lelijk als je straks oud bent!

De vraag hoe ik denk dat mijn tattoos er straks uit zien als ik oud en gerimpeld ben heb ik ook al veel te vaak gehoord. Waarschijnlijk zal ik er hoe dan ook niet geweldig uit zien als ik 80 ben, dus waarom niet oud, gerimpeld en een beetje extra gekleurd. Deze vraag hoef je ons dus echt niet meer te stellen.

Zeggen dat we meevallen

Tegen iemand zeggen dat hij meevalt is eigenlijk helemaal geen compliment. Dat wil zeggen dat je dacht dat we eigenlijk asociaal, onaardig o.d. zouden zijn. Je geeft zo alleen maar aan dat je iemand bent die bevooroordeeld was.

Wat is wel leuk?

Het is leuk als je ons ziet zoals we zijn, of er in elk geval achter probeert te komen wie we zijn. Gemeende complimenten zijn natuurlijk altijd leuk. Interesse tonen wordt ook altijd op prijs gesteld, als de interesse oprecht is. Ons behandelen zoals je alle andere mensen zou behandelen, dat is helemaal top!

 

En nu is de vraag natuurlijk hoe jullie omgaan met mensen met tattoos. Heb je zelf tattoos, of misschien mensen in je naaste omgeving? Of heb je misschien een heel leuke baan met zichtbare tattoos? Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen.

 


17 thoughts on “Etiquette en Tattoos

 1. Wat een goed artikel Tamara! Enne…oops…ik hoor bij de gevalletjes van puntje 2…ik vraag vaak (wel aan bekenden, niet tegen vreemden) of het pijn heeft gedaan. Ik wil zelf ook een tattoo namelijk met de naam van mijn overleden hondje…maar de pijn houdt me tegen…
  Ik vind het echt niet normaal dat vreemden je aan gaan raken om je tattoo beter te kunnen zien?! Wtf! Goed stuk, meer bewustwording hiervan is goed! xxx

 2. Super goed geschreven Mara! Zoals je weet heb ik zelf aardig wat tattoos en ben er trots op! En ook ben ik nog lang niet klaar! Ik ben ik, met en zonder tattoos! Dikke kus Deb

 3. Leuk artikel om te lezen! Ik heb (nog) geen tattoos, maar ik begrijp wel dat er vaak commentaar over word gegeven. Wat naar dat mensen ook gewoon je tattoos aanraken, dat doe je toch niet. Veel mensen hebben ook kritiek op bijvoorbeeld kleine tattoos, omdat ze geen betekenis zouden hebben. Zelf zou ik een klein strikje willen laten zetten, gewoon omdat ik van strikjes hou en het ook mijn stijl is. Toch houden die commentaren me eigenlijk wat tegen…

  • Zo’n strikje lijkt me leuk! Ik wil zelf graag de grote strikken op de achterkant van mijn bovenbenen laten zetten. Zelf ben ik meer van de grote tattoos, maar er zijn ook heel mooie kleintjes. En de meeste van mijn tattoos hebben geen betekenis, dat vind ik altijd zo’n onzin. Ieder moet gewoon doen wat hij of zij mooi vindt. 🙂

 4. Wow, dat mensen je gewoon aan gaan raken! Toch niet normaal?! Ik wil ook graag een tattoo en mensen zien je dan ineens heel anders… je bent en blijft precies hetzelfde persoon als ervoor, dit vind ik altijd zo raar! Waarom moet je aso zijn als je tattoo’s hebt? Slaat toch nergens op!

 5. Ik heb niets met tattoos, maar vind wel dat iedereen zelf moet weten of hij/zij er een laat zetten. Al valt het mij wel op dat vooral mannen met arm bedekkende tattoos vaak weinig verhullende kleding dragen. Dat vind ik minder.

 6. Ik heb wel wat tattoos, maar die zijn niet altijd zichtbaar, zeker niet als ik voor de klas sta. Ik geloof niet dat ik verplicht ben ze af te dekken, maar heb ook niet altijd zin in nieuwsgierige vragen van studenten.

 7. Ja inderdaad. Dat zijn wel allemaal rare vragen, maar als ik vind dat iemand hele mooie heeft wil ik ze ook wel helemaal zien en dat vraag ik dan ook. Niet aan een vreemde hoor.

 8. Leuk stukje heb je hierover geschreven 🙂 Sommige dingen ook herkenbaar, hihi. Ik heb zelf ook een aantal tattoo’s, maar de meeste zijn niet altijd zichtbaar. Ik vind dat iedereen lekker moet doen wat hij/zij wil en dat mensen idd niet zo bekrompen moeten doen. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel tattoo’s. Waarom zo moeilijk over doen?

 9. Ik ben niet zo van de tattoos. Ik zal er dan ook nooit eentje zetten. Ik vind wel dat je lekker moet doen wat je wilt, dus als je een tattoo ergens wilt gewoon doen. Maar hou wel rekening met de gevolgen, bij sommige banen zou je wel eens minder kans maken, net zoals met blauw haar denk ik :-).

 10. Ik heb ze zelf niet, en vind het bij anderen nooit zo boeiend. Tenminste niet zo dat ik er zulke vragen over ga stellen. Dat mensen je zomaar aanraken of zonodig hun mening moeten verkondigen vind ik echt heel vreemd… Zoals je al zegt, totaal niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.