Een rok en een crop top voor nop! DIY

DSC01349

Zo nu en dan verstel ik mijn kleding, maar het komt ook wel eens voor dat ik zelf iets maak. Meestal kussens of tafellakens, de simpele dingen. Ik krijg ook af en toe stofjes waar ik een beetje mee kan prutsen en soms zit daar iets heel leuks tussen. En een simpele rok maken, dat kan echt iedereen!

Dit begon eigenlijk met een zoektocht naar een leuke maxi rok die niet te lang was, maar helaas houden de modeketens er geen rekening mee dat er ook dames van 1.57m zijn. Dan kan je zo’n rok uit de winkel wel korter maken, maar dan gaat ie meestal helemaal uit model. Toen ik dit stofje kreeg vond ik het gelijk heel leuk voor een lange rok.

Hoe maak je zo’n rok?

Je hebt een elastiek nodig voor je middel,een schaar,  een meetlint, kopspelden,  een naaimachine, garen en natuurlijk een leuke stof. That’s it!
Je meet je middel op, neemt daar de helft van en je telt er een paar cm bij voor wat speling. Het hoeft niet perfect te passen, iets losser is mooier, omdat je het elastiek gaat gebruiken voor de maat. Beslis van tevoren ook hoeveel je de rok naar onderen wil laten uitlopen en hoe lang hij  ongeveer moet worden.Je zorgt ervoor dat je de stof dubbel vouwt en let op een eventueel patroon in de print. Spelt beide zijden aan elkaar vast. Met de kopspelden kan je aangeven hoe breed de rok moet worden, zowel boven en onder en daar knip je langs.Naai de stukken die je nu hebt aan de zijkanten aan elkaar vast. Let erop dat als je naait, de stof die je aan de buitenkant wil hebben nu aan de binnenkant moet zitten vanwege de naden. Nu naai je aan de bovenkant een randje om, waar later het elastiek in komt, dus maak het niet te smal en laat een klein stukje open, want daar moet je het elastiek door rijgen. Neem een ruim stuk elastiek, rijg het erdoor en trek de rok aan, zodat je het elastiek aan de uiteinden om je middel kan knopen, niet te los en niet te strak.Leg een knoopje en knip eventuele restjes elastiek af. Naai het stukje dat je open hebt gelaten voor de elastiek dicht.
Bepaal nu hoe lang je de rok wil hebben en naai de zoom aan de onderkant om en klaar is je rok!!!

Hoe maak je zo’n top?

Hier heb je dezelfde benodigdheden en een extraatje en is net wat ingewikkelder. Omdat er een stukje smokwerk aanzit, heb je een rolletje dun elastiek nodig.
Neem een breed stuk stof (dat wordt veel smaller) en naai aan de bovenkant een zoom. Vervang het garen op het spoeltje door het elastiek. Stik nu 3 keer over de hele lengte. Je zal zien dat de stof al gaat rimpelen door het elastiek. Hou telkens een centimeter afstand en herhaal het een keer of 3. Doe hetzelfde aan de onderkant, zo vaak als je wil. Laat bij de borst een stuk vrij, voor een pof-effect. Als je dit gedaan hebt, dan hoef je waarschijnlijk alleen nog de zijkant aan elkaar te naaien (Pas eerst met spelden) en het resterende deel af te knippen. Klaar is is je top.

Tips: Probeer het eerst met een oud stuk stof, zodat je geen geld weggooit door een duur stuk stof te verprutsen. Knip ook niet te snel en doe alles in rustige stappen. Mijn rok is gebaseerd op mezelf op slippertjes, waardoor hij met hoge hakken eigenlijk iets te kort is. Door een brede zoom aan de onderkant te leggen, kan je ervoor zorgen dat je altijd stof over hebt om de zoom los te maken en te verlengen of korter te maken.

 

Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn zelfgemaakte outfit vinden, dus laat gerust een berichtje achter. Maak jij ook wel eens iets zelf?


0 thoughts on “Een rok en een crop top voor nop! DIY

  1. Staat je Super!! en knap dat je dat zelf kunt! Oh wat zou ik graag willen kunnen werken met een naaimachine!! Staat echt hoog op mijn wishlist om dat nog eens te leren! Ik heb namelijk altijd het tegenovergestelde probleem.. bij mij is alles altijd te kort :p

    • Dankjewel! Volgens mij niet, ik heb toen gewoon op de markt gevraagd voor een klosje elastiek om mee te smokken. Het zit op eenzelfde klosje als je garen. Als het een andere naam heeft, dan weet ik het niet. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.