Een dag op de Creatieve School Sittard

Creatieve School Sittard

Enkele weken geleden kreeg ik een e-mail van fotograaf Eric met de vraag of ik een kijkje wilde nemen tijdens een van zijn workshops op de Creatieve School in Sittard. Hij legde me uit wat de Creatieve School inhoudt en welke workshops ze daar geven. Ze geven workshops fotografie, Photoshop, Lightroom en vanaf begin komend jaar ook websites bouwen met WordPress. Natuurlijk wilde ik dat!!!

Afgelopen lente kocht ik van mijn vakantiecentjes een Sony Cybershot HX300, zodat ik mooiere foto’s voor dit blog kon maken. En inderdaad, de foto’s werden al iets mooier dan met mijn telefoon, maar heel spectaculair was het nog niet. Ik gebruikte de automatische stand of ik ging net zo lang met de camera zitten pielen tot het me wel redelijk leek. Toch leerde ik de camera niet echt kennen. Eric’s aanbod kwam als geroepen en ik koos natuurlijk de workshop fotografie 1.

De Creatieve School

creatieve school

Zaterdag was het eindelijk zover dat ik een dagje naar school mocht. Best spannend, om na 13 jaar weer eens in de schoolbanken te zitten en om 04.15 uur zat ik al rechtop in bed, helemaal ready to go! De workshop begon om 10 uur, dus ik was een beetje vroeg. 😉
De Creatieve School ligt op het oude Philipsterrein in Sittard, waar Eric een prachtige fotostudio heeft ingericht.

De Workshop

Bij aankomst werden we opgevangen door een heel vrolijke jongeman en dat bleek Eric te zijn. We waren met 10 cursisten en het was een leuke groep. Na een drankje en een introductierondje kregen we een menukaart en mochten we alvast een broodje bestellen voor de lunch en toen dat geregeld was begonnen we met de workshop.

De meeste deelnemers hadden een Canon of een Nikon, maar Eric nam de tijd om te zorgen dat ik mijn Sony ook eindelijk zou gaan begrijpen. We leerden over diafragma, sluitertijd en ISO-waarde  op een manier waarop het mij eindelijk duidelijk werd wat ik precies moet doen. De theorie was makkelijk te volgen, doordat er overal voorbeelden bij werden gegeven en in de praktijk lukte het ook steeds beter. In de voorbeelden zal ik enkele van mijn onbewerkte oefenfoto’s gebruiken.

We leerden bijvoorbeeld met behulp van een pluche eendje hoe je beweging juist wel of juist niet in je foto’s kan vastleggen door gebruik te maken van de juiste sluitertijd.

Ook leerden we hoe je ervoor kan zorgen dat een onderwerp meer opvalt in je foto, door gebruik te maken van een onscherpe voor-of achtergrond. (Scherptediepte)

Tegen het einde van de workshop snapte ik eindelijk hoe ik mijn camera het beste kan gebruiken en mochten we op het Philipsterrein foto’s gaan maken, alleen en in groepjes. Ik weet zeker dat ik nu veel meer plezier van mijn camera ga hebben. Er bleken opeens knopjes op het ding te zitten die ik nog nooit had geprobeerd. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat je het oculair zo kan instellen dat je je bril niet op hoeft te zetten. In januari en in maart is er de vervolgcursus fotografie deel 2 en ik ga proberen om er in maart zeker bij te zijn. En natuurlijk ga ik de komende tijd nog veel oefenen.

Ben jij na het lezen van deze post ook zo enthousiast geworden? Neem dan een kijkje op de website van de Creatieve school en zoek een workshop die bij jou past. Je kan kiezen voor een groepsworkshop, maar een individuele workshop is ook mogelijk.

Komende workshops en data

Fotografie deel 1

9 & 16 februari 2017 (in 2 avonden) 19.00 – 22.00 uur
18 februari 10.00 – 16.00 uur

Fotografie deel 2

14 januari 2017 10.00 – 16.00 uur
4 maart 2017 10.00 – 16.00 uur

Portretfotografie

25 maart 2017 12.00 – 17.00 uur

Lightroom deel 1

11 maart 2017 10.00 – 16.00 uur

Photoshop deel 1

21 januari 2017 10.00 – 16.00 uur

Photoshop deel 2

4 februari 2017 10.00 – 16.00 uur

Photoshop deel 3

18 maart 2017 10.00 – 16.00 uur

Natuurlijk kan je zo’n workshop ook cadeau doen (bijv. voor Sint of kerst) en daar heeft de Creatieve School speciale cadeaubonnen voor.

Bedankt!!!

Ik wil Eric en de Creatieve School ontzettend bedanken voor de ervaring. Ik heb een ontzettend leuke en leerzame dag gehad, waar ik ook achteraf nog heel veel plezier van ga hebben. Het was te merken dat je zelf heel veel plezier in je werk hebt en daardoor werden de cursisten net zo enthousiast. Ik weet zeker dat ik aan deel 2 net zo’n plezier ga hebben, dus tot ziens!

 

Ik ben weer benieuwd wat jullie er van vinden. Ken jij je camera al, of zou je ook wel een cursus willen volgen?

 


3 thoughts on “Een dag op de Creatieve School Sittard

  1. Gaaf zo’n fotografie cursus! Ik heb bij mij op school de keuze of ik een fotografie minor wil doen. Hier ben ik zelf nog niet helemaal zeker van of ik die wil kiezen. Gelukkig is er bij mij in de buurt ook een wijkgebouw waar een fotografiecursus gegeven wordt. Misschien dat ik daar eens een kijkje ga nemen. Sittard is voor mij namelijk een heel eind weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.